”Användbarhet är bara sunt förnuft”
Om det är så att användbarhet bara är sunt förnuft – hur kommer det sig då att det finns så många produkter som är svåra att använda?
Det finns otaliga bevis för att kunskapen att utforma användbara lösningar inte bara är sunt förnuft, exempelvis vet man att 43–65 % av kunderna på publika handelsplatser misslyckas att genomföra sina köp1.
Ett annat exempel är valblanketten i amerikanska presidentvalet 2000.
Mycket av debatten efter valet handlade om att många väljare kan ha valt fel kandidat av misstag, på grund av otydlig utformning.2
Kraven på en valblankett är höga eftersom miljön och situationen då de ska fyllas i är speciella. En viss andel av användarna kan också förväntas ha motoriska problem och synsvårigheter.
Tidningsartiklar beskriver att det var långa köer, vilket gör att många stressar igenom rösningen när de väl kommer till båset. Dessutom kan ljusförhållandena i ett bås vara dåliga. Med kunskap om användningssituationen borde blankettens utformning varit tydligare3.
Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.
Kommentera