Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Detta är en gammal version av dokumentet!


Myt 6

”Användbarhet är bara sunt förnuft”

Om det är så att användbarhet bara är sunt förnuft – hur kommer det sig då att det finns så många produkter som är svåra att använda? Det finns otaliga bevis för att kunskapen att utforma användbara lösningar inte bara är sunt förnuft, exempelvis vet man att 43–65 % av kunderna på publika handelsplatser misslyckas att genomföra sina köp1. Ett annat aktuellt exempel är valblanketten i amerikanska presidentvalet 2000 där det påstås att många väljare av misstag fyllde i felaktiga uppgifter på grund av otydlig utformning. Kraven på en valblankett är höga eftersom miljön och situationen då de ska fyllas i är speciella. En viss andel av användarna kan också förväntas ha motoriska problem och synsvårigheter. Tidningsartiklar beskriver att det var långa köer, vilket gör att många stressar igenom rösningen när de väl kommer till båset. Dessutom kan ljusförhållandena i ett bås vara dåliga. Med kunskap om användningssituationen borde blankettens utformning varit tydligare2.

 

Noter

1 ”…43% of shopping attempts failed. …these failures may represent $14 billion in lost sales worldwide this holiday season”; www.creativegood.com, se ”Holi­day 2000 Online Shopping Report”.
2 Läs mer på www.stcsig.org/usability/topics/ballot/ . Kunskap om problem med hålkortsliknande valblanketter har funnits länge i USA, se www.usatoday.com/ news/politics/2001-03-07-voting.htm#more och Susan King Roth, Disenfranchi­sed by design: voting systems and the election process, Information Design Journal, vol 9 no1, 1998. www.informationdesign.org/pubs/roth1998.html .
 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren Peter JantzenBild på medförfattaren Emilia OlssonBild på medförfattaren peter erhardBild på medförfattaren Joakim AxelssonBild på medförfattaren HenrikBild på medförfattaren Marcus RehnBild på medförfattaren Anne RostedBild på medförfattaren gustavjonssonBild på medförfattaren Gunilla HansellBild på medförfattaren Charlotte BjörkBild på medförfattaren Anders BjörkBild på medförfattaren Karin HanssonBild på medförfattaren Aurora KarlssonBild på medförfattaren EmelieBild på medförfattaren Johan LiljegrenBild på medförfattaren fredric landqvistBild på medförfattaren Peter KråikBild på medförfattaren Lotta UlfströmBild på medförfattaren Gabriel SvennerbergBild på medförfattaren Magnus WigrupBild på medförfattaren LisaBild på medförfattaren Björn AnderssonBild på medförfattaren Jens FredholmBild på medförfattaren Jonas EngkvistBild på medförfattaren Angelica SvanerBild på medförfattaren Maria SjödinBild på medförfattaren Rolf greenBild på medförfattaren HelenaBild på medförfattaren Julia Lagerstedt

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.