Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Detta är en gammal version av dokumentet!


Myt 6

”Användbarhet är bara sunt förnuft”

Om det är så att användbarhet bara är sunt förnuft – hur kommer det sig då att det finns så många produkter som är svåra att använda?

Det finns otaliga bevis för att kunskapen att utforma användbara lösningar inte bara är sunt förnuft, exempelvis vet man att 43–65 % av kunderna på publika handelsplatser misslyckas att genomföra sina köp1.

Ett annat exempel är valblanketten i amerikanska presidentvalet 2000 där mycket av debatten efter valet handlade om att många väljare kan av misstag ha valt fel kandidat på grund av otydlig utformning. Kraven på en valblankett är höga eftersom miljön och situationen då de ska fyllas i är speciella. En viss andel av användarna kan också förväntas ha motoriska problem och synsvårigheter. Tidningsartiklar beskriver att det var långa köer, vilket gör att många stressar igenom rösningen när de väl kommer till båset. Dessutom kan ljusförhållandena i ett bås vara dåliga. Med kunskap om användningssituationen borde blankettens utformning varit tydligare2.

 

Noter

1 ”…43% of shopping attempts failed. …these failures may represent $14 billion in lost sales worldwide this holiday season”; www.creativegood.com, se ”Holi­day 2000 Online Shopping Report”.
2 Läs mer på www.stcsig.org/usability/topics/ballot/ . Kunskap om problem med hålkortsliknande valblanketter har funnits länge i USA, se www.usatoday.com/ news/politics/2001-03-07-voting.htm#more och Susan King Roth, Disenfranchi­sed by design: voting systems and the election process, Information Design Journal, vol 9 no1, 1998. www.informationdesign.org/pubs/roth1998.html .
 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren Helene CarlsonBild på medförfattaren peter erhardBild på medförfattaren Peter KråikBild på medförfattaren Jorge BerdejaBild på medförfattaren BjörnBild på medförfattaren Johannes KarlssonBild på medförfattaren Peter JantzenBild på medförfattaren Magnus WigrupBild på medförfattaren Joakim AxelssonBild på medförfattaren Rolf greenBild på medförfattaren suzana susecBild på medförfattaren Charlotte BjörkBild på medförfattaren Marcus RehnBild på medförfattaren Johan LiljegrenBild på medförfattaren Gunilla HansellBild på medförfattaren Jonas EngkvistBild på medförfattaren Maria SjödinBild på medförfattaren fredric landqvistBild på medförfattaren Monika AnderssonBild på medförfattaren Jens FredholmBild på medförfattaren LisaBild på medförfattaren gustavjonssonBild på medförfattaren HelenaBild på medförfattaren Gabriel SvennerbergBild på medförfattaren EmmaBild på medförfattaren EmelieBild på medförfattaren LarssonBild på medförfattaren Anders BjörkBild på medförfattaren Julia LagerstedtBild på medförfattaren Anne Rosted

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.