Strict Standards: Declaration of action_plugin_indexmenu::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /storage/content/37/152837/anvandbarhet.se/public_html/lib/plugins/indexmenu/action.php on line 13 Strict Standards: Declaration of action_plugin_badbehaviour::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /storage/content/37/152837/anvandbarhet.se/public_html/lib/plugins/badbehaviour/action.php on line 72 Strict Standards: Declaration of action_plugin_clearhistory::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /storage/content/37/152837/anvandbarhet.se/public_html/lib/plugins/clearhistory/action.php on line 81 Strict Standards: Declaration of action_plugin_metaheaders::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /storage/content/37/152837/anvandbarhet.se/public_html/lib/plugins/metaheaders/action.php on line 140 Strict Standards: Declaration of action_plugin_blockquote::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /storage/content/37/152837/anvandbarhet.se/public_html/lib/plugins/blockquote/action.php on line 61 Strict Standards: Declaration of action_plugin_editsections_es::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /storage/content/37/152837/anvandbarhet.se/public_html/lib/plugins/editsections/action/es.php on line 74 Strict Standards: Declaration of action_plugin_swiftmail::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /storage/content/37/152837/anvandbarhet.se/public_html/lib/plugins/swiftmail/action.php on line 126 Myt 5 - Användbarhet i praktiken - Wikiboken
Studentlitteraturs logga inUse logga
 
 

Skillnader

Här visas skillnader mellan den valda versionen och den nuvarande versionen av sidan.

bok:anvaendbarhet_lika_med_gui_och_snygg_design [2010-06-09 22:34]
berndtsson
bok:anvaendbarhet_lika_med_gui_och_snygg_design [2010-09-22 09:45] (aktuell)
berndtsson
Rad 1: Rad 1:
-====== Myt 5: ”Användbarhet = GUI och snygg design!” eller ”Bara man följer Guidelines så blir programmet användarvänligt” ======+====== Myt 5 ====== 
 + 
 +**”Användbarhet = GUI och snygg design!” eller ”Bara man följer Guidelines så blir programmet användarvänligt”**
GUI, Graphical User Interface, är en benämning av de komponenter (fönster, ikoner, menyer, pekare etc.) som visas på skärmen och deras beteende. Då man säger att ”GUI” är användbarhet syftar man vanligtvis dels på att det finns plattformsberoende standarder för utformning av användargränssnitt och dels på att den som programmerar produktens användargränssnitt förväntas skapa ett gränssnitt som är enkelt och behagligt att använda. GUI, Graphical User Interface, är en benämning av de komponenter (fönster, ikoner, menyer, pekare etc.) som visas på skärmen och deras beteende. Då man säger att ”GUI” är användbarhet syftar man vanligtvis dels på att det finns plattformsberoende standarder för utformning av användargränssnitt och dels på att den som programmerar produktens användargränssnitt förväntas skapa ett gränssnitt som är enkelt och behagligt att använda.
Rad 5: Rad 7:
**För det första:** 
Det som syns på skärmen är inte detsamma som användbarhet. Användbarhet betyder att produkten uppfyller beställarens och målgruppernas syften, vilket ställer krav på produkten som går utöver det visuella. Produktens beteende kan vara det avgörande, inte vad som går att se via gränssnittet. **För det första:** 
Det som syns på skärmen är inte detsamma som användbarhet. Användbarhet betyder att produkten uppfyller beställarens och målgruppernas syften, vilket ställer krav på produkten som går utöver det visuella. Produktens beteende kan vara det avgörande, inte vad som går att se via gränssnittet.
-**För det andra:
** Att programmera användargränssnittet kräver analys. Det räcker inte med en uppsättning gränssnittskomponenter, plattformsspecifika standarder och ett antal standarder och funktioner eller användningsfall (se kapitel 4.4.2) för att nå hög användbarhet. Standarder är ett bra stöd för att skapa enhetlighet. De bidrar till att skapa en god placering av knappar, hjälper utvecklaren med vilka färger som ska användas etc. Enhetlighet är en viktig del av användbarheten.+**För det andra:
** Att programmera användargränssnittet kräver analys. Det räcker inte med en uppsättning gränssnittskomponenter, plattformsspecifika standarder och ett antal standarder och funktioner eller användningsfall för att nå hög användbarhet. Standarder är ett bra stöd för att skapa enhetlighet. De bidrar till att skapa en god placering av knappar, hjälper utvecklaren med vilka färger som ska användas etc. Enhetlighet är en viktig del av användbarheten.
Problemet med standarder av olika slag är dock att de ofta är för generella och enbart besvarar ett fåtal av de frågor som dyker upp under utvecklingsarbetet. Det finns mängder av designbeslut som måste fattas på vägen som inte besvaras av standarder, som exempelvis anpassning till målgruppernas kunskap och erfarenheter, anpassning till arbetssätt, informationsstruktur och det sammanhang där produkten ska användas((Elizabeth Buie; HCI Standards: A Mixed Blessing, Interactions March/April, 1999.)). Problemet med standarder av olika slag är dock att de ofta är för generella och enbart besvarar ett fåtal av de frågor som dyker upp under utvecklingsarbetet. Det finns mängder av designbeslut som måste fattas på vägen som inte besvaras av standarder, som exempelvis anpassning till målgruppernas kunskap och erfarenheter, anpassning till arbetssätt, informationsstruktur och det sammanhang där produkten ska användas((Elizabeth Buie; HCI Standards: A Mixed Blessing, Interactions March/April, 1999.)).
Rad 14: Rad 16:
Sajten byggdes för att attrahera en yngre klädmedveten publik, men lades ned på grund av svikande kundunderlag. Ett antal användningsproblem fanns; sajten krävde Flash-plugin, navigeringen var dold, användaren var tvungen att bläddra igenom flera sidor med animationer för att köpa något och Mac-användare kunde inte använda den. Flera miljoner dollar hade investerats då sajten lades ned efter ett halvår. Sajten har nu återuppstått (!), med betydligt förenklad navigering. Sajten byggdes för att attrahera en yngre klädmedveten publik, men lades ned på grund av svikande kundunderlag. Ett antal användningsproblem fanns; sajten krävde Flash-plugin, navigeringen var dold, användaren var tvungen att bläddra igenom flera sidor med animationer för att köpa något och Mac-användare kunde inte använda den. Flera miljoner dollar hade investerats då sajten lades ned efter ett halvår. Sajten har nu återuppstått (!), med betydligt förenklad navigering.
-{{ :bok:img:figur_2_3.png?400|Figur 2.3 Första versionen www.boo.com med Miss Boo i eget fönster}}+{{ :bok:img:figur_2_3.png?350|Figur 2.3 Första versionen www.boo.com med Miss Boo i eget fönster}}
Det som anses som ”snyggt” är inte nödvändigtvis det som ger bäst användningskvalitet. Det viktiga är istället det sätt som användaren kan interagera med produkten. Snygga bilder, trevlig färgsättning och rörliga element kan aldrig tjäna som ersättare för logisk och hjälpsam interaktion. Däremot kan god formgivning förstärka och förtydliga ett budskap((Spool, J et al, The Role of Graphics on the Web, Eye for Design, May/June 1999.)). Det som anses som ”snyggt” är inte nödvändigtvis det som ger bäst användningskvalitet. Det viktiga är istället det sätt som användaren kan interagera med produkten. Snygga bilder, trevlig färgsättning och rörliga element kan aldrig tjäna som ersättare för logisk och hjälpsam interaktion. Däremot kan god formgivning förstärka och förtydliga ett budskap((Spool, J et al, The Role of Graphics on the Web, Eye for Design, May/June 1999.)).
 
 

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid Domingues

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.