Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Förord

Om ditt enda verktyg är en hammare tenderar du att se alla problem som en spik. Abraham Maslow

En användbar produkt är osynlig, men när den brister i användbarhet blir den plötsligt mycket tydlig. När användaren har en lejonman av gula Post-it-lappar runt sin bildskärm, när telefonerna går varma på supporten, när loggfilerna visar att kunderna lämnar siten på första webbsidan… ja då är det något fel på användbarheten.

Vad som upplevs som användbart varierar dock från användare till användare, från system till system och från webbsajt till webbsajt. Om användbarhet varit en exakt vetenskap hade Ingrid Ottersten och Johan Berndtsson skrivit en helt annan bok: ”Detta är användbart”.

Användbarhetsproblem är emellertid olika och ibland helt oförutsägbara. Därför kan det i längden inte betala sig att leta efter problem och fel. Ta denna bok i handen och gå från felsökning till förebyggande och utveckling. Det är nämligen i utvecklingsskedet som användbarhetsarbete gör verklig nytta.

Du har dock användning för mer än en hammare för att slå fast ditt budskap. När du läst ”Användbarhet i praktiken” kommer du att se mer nyanserat på de problem som uppstår. Du kommer också att upptäcka att du fått flera verktyg att välja bland. Boken ger dig dock inte bara verktyg. Den illustrerar också när du ska använda yxan och när det är tid för det fina sandpappret, både på det yrkesmässiga och pedagogiska planet.

Användbarhet är inte en disciplin som kan stå för sig själv. Boken ger dig därför också tips och goda råd om hur du lämpligt integrerar användbarhet i din organisation eller verksamhet. Användbarhet på hög nivå kräver kärt, konstruktivt och konkret samarbete. Slå på spiken istället för efter den kollega som håller i den.

Rolf Molich www.dialogdesign.dk Oktober 2001

 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren Colin HildebrantBild på medförfattaren Conrad GuinnBild på medförfattaren Hiram MullisBild på medförfattaren Shani OvensBild på medförfattaren Natisha ConlanBild på medförfattaren Tia AlcalaBild på medförfattaren Violette PrendergastBild på medförfattaren Lonny MummeryBild på medförfattaren Rosalie WolfordBild på medförfattaren Alejandrina WishartBild på medförfattaren Brandi ForbesBild på medförfattaren Chassidy ThibodeauBild på medförfattaren Nan FongBild på medförfattaren Rufus DyeBild på medförfattaren Rene MagillBild på medförfattaren Vania DenhamBild på medförfattaren Korey GwynneBild på medförfattaren Wendi GallegosBild på medförfattaren Brock StuderBild på medförfattaren Dakota FelderBild på medförfattaren Jerrod SanchezBild på medförfattaren Deangelo BoucautBild på medförfattaren Kari KinslowBild på medförfattaren Nickolas FaustBild på medförfattaren Rochell JoshuaBild på medförfattaren Louanne WhithamBild på medförfattaren Dotty RojasBild på medförfattaren Jacinto CroweBild på medförfattaren Chassidy GillesBild på medförfattaren Robby Wadham

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.