Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Förord

Om ditt enda verktyg är en hammare tenderar du att se alla problem som en spik. Abraham Maslow

En användbar produkt är osynlig, men när den brister i användbarhet blir den plötsligt mycket tydlig. När användaren har en lejonman av gula Post-it-lappar runt sin bildskärm, när telefonerna går varma på supporten, när loggfilerna visar att kunderna lämnar siten på första webbsidan… ja då är det något fel på användbarheten.

Vad som upplevs som användbart varierar dock från användare till användare, från system till system och från webbsajt till webbsajt. Om användbarhet varit en exakt vetenskap hade Ingrid Ottersten och Johan Berndtsson skrivit en helt annan bok: ”Detta är användbart”.

Användbarhetsproblem är emellertid olika och ibland helt oförutsägbara. Därför kan det i längden inte betala sig att leta efter problem och fel. Ta denna bok i handen och gå från felsökning till förebyggande och utveckling. Det är nämligen i utvecklingsskedet som användbarhetsarbete gör verklig nytta.

Du har dock användning för mer än en hammare för att slå fast ditt budskap. När du läst ”Användbarhet i praktiken” kommer du att se mer nyanserat på de problem som uppstår. Du kommer också att upptäcka att du fått flera verktyg att välja bland. Boken ger dig dock inte bara verktyg. Den illustrerar också när du ska använda yxan och när det är tid för det fina sandpappret, både på det yrkesmässiga och pedagogiska planet.

Användbarhet är inte en disciplin som kan stå för sig själv. Boken ger dig därför också tips och goda råd om hur du lämpligt integrerar användbarhet i din organisation eller verksamhet. Användbarhet på hög nivå kräver kärt, konstruktivt och konkret samarbete. Slå på spiken istället för efter den kollega som håller i den.

Rolf Molich www.dialogdesign.dk Oktober 2001

 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren Virgilio TrugernannerBild på medförfattaren Hassan GuerardBild på medförfattaren Paige ChampagneBild på medförfattaren Isabella MeekBild på medförfattaren Federico de LargieBild på medförfattaren Anh LarnachBild på medförfattaren Ken GoslingBild på medförfattaren Dean McgrathBild på medförfattaren Lauren WomackBild på medförfattaren Ashlee LayneBild på medförfattaren Abe L'EstrangeBild på medförfattaren Elton LacyBild på medförfattaren Aida UribeBild på medförfattaren Karissa CharbonneauBild på medförfattaren Andre McCraeBild på medförfattaren Johnnie KneeboneBild på medförfattaren Ethan BurgessBild på medförfattaren Alphonse CarrionBild på medförfattaren Gloria JansenBild på medförfattaren Sonia NewcombeBild på medförfattaren Oren WaldonBild på medförfattaren Gabriel YangBild på medförfattaren Quinn CrummerBild på medförfattaren Tabitha DemarcoBild på medförfattaren Madge ShupeBild på medförfattaren Ronnie JackBild på medförfattaren Sherita CattBild på medförfattaren Greta BevillBild på medförfattaren Chanel TimsBild på medförfattaren Gaston Murdock

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.