Studentlitteraturs logga inUse logga
 
 

Skillnader

Här visas skillnader mellan den valda versionen och den nuvarande versionen av sidan.

bok:forbattringsfasen [2010-09-22 13:11]
berndtsson
bok:forbattringsfasen [2011-03-26 21:35] (aktuell)
berndtsson
Rad 49: Rad 49:
==== Revidera och prioritera mål ==== ==== Revidera och prioritera mål ====
Med jämna mellanrum bör man gå igenom de uppsatta målen och fråga sig om de fortfarande är relevanta. Om inte så bör de tas bort. Det kan också hända att nya mål har seglat upp och blivit viktigare, och som därför måste börja mätas, och styras mot i kommande releaser. Med jämna mellanrum bör man gå igenom de uppsatta målen och fråga sig om de fortfarande är relevanta. Om inte så bör de tas bort. Det kan också hända att nya mål har seglat upp och blivit viktigare, och som därför måste börja mätas, och styras mot i kommande releaser.
 +
 +==== Ett bra exempel ====
 +Socialstyrelsen har lagt ut en beskrivning av [[http://socialwebb.blogspot.com/2011/03/effektmatningen-2010-och-prioriterade.html|hur de jobbar med mätning och uppföljning av sina effektmål för socialstyrelsen.se]]. De har gjort ett fantastiskt bra arbete som man gärna kan använda som inspiration. Läs gärna deras pdf-rapport {{:bok:sos-effektmatning-2010.pdf|"Effektmätning 2010 www.socialstyrelsen.se"}}.
 +
===== Analysera läget ===== ===== Analysera läget =====
Att bara mäta säger inget om **varför** det ser ut som det gör. Ibland kan man gissa sig till vad det beror på, men ganska ofta krävs det kompletterande intervjuer, observationer, användbarhetstester, A/B-tester((Ett A/B-test gör det möjligt för dig att jämföra hur bra två olika versioner av t.ex. en startsida på en webbplats fungerar. Genom att göra enkla förändringar och se vilken version som funkar bäst kan du dra slutsatser om vad som funkar bättre och sämre.)) eller annat som kan kasta ljus över varför det ser ut som det gör. Att bara mäta säger inget om **varför** det ser ut som det gör. Ibland kan man gissa sig till vad det beror på, men ganska ofta krävs det kompletterande intervjuer, observationer, användbarhetstester, A/B-tester((Ett A/B-test gör det möjligt för dig att jämföra hur bra två olika versioner av t.ex. en startsida på en webbplats fungerar. Genom att göra enkla förändringar och se vilken version som funkar bäst kan du dra slutsatser om vad som funkar bättre och sämre.)) eller annat som kan kasta ljus över varför det ser ut som det gör.
Rad 57: Rad 61:
Baserat på analysen kan man sedan justera designen för att ta ytterligare ett steg mot att nå det uppsatta målet. Baserat på analysen kan man sedan justera designen för att ta ytterligare ett steg mot att nå det uppsatta målet.
 +Utveckla wikin med mer info om detta.
===== Implementera nya lösningar ===== ===== Implementera nya lösningar =====
 +
 +Utveckla wikin med mer info om detta.
===== Testa nya lösningar ===== ===== Testa nya lösningar =====
 +
 +Utveckla wikin med mer info om detta.
===== Släpp en ny version ===== ===== Släpp en ny version =====
 +
 +Utveckla wikin med mer info om detta.
 
 

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid Domingues

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.