Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Myt 10

”Jamen, dom lär sig ju”

Jo, det är faktiskt så att människans förmåga att lära sig nya och komplicerade begrepp och handgrepp är mycket stor! Det man måste komma ihåg är dock att själva inlärningsprocessen tar tid och stjäl kraft från användaren. Under läroprocessen kommer användaren sannolikt att göra fel som behöver korrigeras och arbetet går dessutom långsammare.

Man bör tidigt besluta hur produkten ska stödja lärandet. För en produkt som ska användas ofta, kan man lägga mindre kraft på att produkten ska vara enkel att lära och mer kraft på att göra handhavandet effektivt. Om produkten däremot ska användas relativt sällan, så tjänar man på att göra produkten lätt att lära.

Lösningen är att ta upp frågeställningen om hur enkelt det ska vara att lära sig produkten redan i kartläggning av idé och att göra en genomtänkt interaktionsdesign som innehåller stöd för detta lärande.

 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren Georgia KiernanBild på medförfattaren Glenn McmanusBild på medförfattaren Leopoldo PeaseBild på medförfattaren Carlton NicholsonBild på medförfattaren Pedro SettlesBild på medförfattaren Roxanne MatthaeiBild på medförfattaren Cindy ColleeBild på medförfattaren Deanna DuquetteBild på medförfattaren Declan ShankBild på medförfattaren Evie FieldsBild på medförfattaren Osvaldo SeiffertBild på medförfattaren Margaret CharlesBild på medförfattaren Gail MurphBild på medförfattaren Beryl LazarBild på medförfattaren Lea LundgrenBild på medförfattaren Isidro McAulayBild på medförfattaren Colette BridgefordBild på medförfattaren Ruth O'TooleBild på medförfattaren Kiera PurvesBild på medförfattaren Phillipp TrejoBild på medförfattaren Barney ElledgeBild på medförfattaren Eden CollieBild på medförfattaren Mason LauBild på medförfattaren Kerri FruehBild på medförfattaren Charline SlamaBild på medförfattaren Lavonne WardenBild på medförfattaren Gennie DonohoeBild på medförfattaren Marcus WeatherburnBild på medförfattaren Sandy MonroyBild på medförfattaren Lasonya Cowles

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.