Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Myt 10

”Jamen, dom lär sig ju”

Jo, det är faktiskt så att människans förmåga att lära sig nya och komplicerade begrepp och handgrepp är mycket stor! Det man måste komma ihåg är dock att själva inlärningsprocessen tar tid och stjäl kraft från användaren. Under läroprocessen kommer användaren sannolikt att göra fel som behöver korrigeras och arbetet går dessutom långsammare.

Man bör tidigt besluta hur produkten ska stödja lärandet. För en produkt som ska användas ofta, kan man lägga mindre kraft på att produkten ska vara enkel att lära och mer kraft på att göra handhavandet effektivt. Om produkten däremot ska användas relativt sällan, så tjänar man på att göra produkten lätt att lära.

Lösningen är att ta upp frågeställningen om hur enkelt det ska vara att lära sig produkten redan i kartläggning av idé och att göra en genomtänkt interaktionsdesign som innehåller stöd för detta lärande.

 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren Samara CowanBild på medförfattaren Rose GeorgeBild på medförfattaren Joie BeathamBild på medförfattaren Cassandra FoltzBild på medförfattaren Wilhemina CrossBild på medförfattaren Emile ConnorBild på medförfattaren Anya PetitBild på medförfattaren Bianca HoblerBild på medförfattaren Demetria CrummerBild på medförfattaren Roscoe RosebyBild på medförfattaren Veronica ReneBild på medförfattaren Elden SchniedersBild på medförfattaren Lenora SingletonBild på medförfattaren Christine TopperBild på medförfattaren Albertina VesselsBild på medförfattaren Thurman DigglesBild på medförfattaren Ernie HausmannBild på medförfattaren Ashton ChaplinBild på medförfattaren Terrell FreelingBild på medförfattaren Ervin WeigallBild på medförfattaren Wilfred BaughmanBild på medförfattaren Isobel HandleyBild på medförfattaren Leonie HermansonBild på medförfattaren Aurelio O'MalleyBild på medförfattaren Ray DiehlBild på medförfattaren Cory DesrochersBild på medförfattaren Alisia LipscombBild på medförfattaren Jeffry HartwellBild på medförfattaren Bernd LammonBild på medförfattaren Royce Rancourt

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.