Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Myt 10

”Jamen, dom lär sig ju”

Jo, det är faktiskt så att människans förmåga att lära sig nya och komplicerade begrepp och handgrepp är mycket stor! Det man måste komma ihåg är dock att själva inlärningsprocessen tar tid och stjäl kraft från användaren. Under läroprocessen kommer användaren sannolikt att göra fel som behöver korrigeras och arbetet går dessutom långsammare.

Man bör tidigt besluta hur produkten ska stödja lärandet. För en produkt som ska användas ofta, kan man lägga mindre kraft på att produkten ska vara enkel att lära och mer kraft på att göra handhavandet effektivt. Om produkten däremot ska användas relativt sällan, så tjänar man på att göra produkten lätt att lära.

Lösningen är att ta upp frågeställningen om hur enkelt det ska vara att lära sig produkten redan i kartläggning av idé och att göra en genomtänkt interaktionsdesign som innehåller stöd för detta lärande.

 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren peter erhardBild på medförfattaren Maria SjödinBild på medförfattaren Charlotte BjörkBild på medförfattaren HelenaBild på medförfattaren Nina LBild på medförfattaren gustavjonssonBild på medförfattaren Anders BjörkBild på medförfattaren HenrikBild på medförfattaren Anne RostedBild på medförfattaren fredric landqvistBild på medförfattaren Johannes KarlssonBild på medförfattaren Gabriel SvennerbergBild på medförfattaren Peter JantzenBild på medförfattaren LisaBild på medförfattaren Peter KråikBild på medförfattaren Monika AnderssonBild på medförfattaren Marcus RehnBild på medförfattaren Gunilla HansellBild på medförfattaren Wilaiwan TraphromBild på medförfattaren Joakim AxelssonBild på medförfattaren Helene CarlsonBild på medförfattaren Malin FabbriBild på medförfattaren Jens FredholmBild på medförfattaren suzana susecBild på medförfattaren Maria KareliussonBild på medförfattaren Aurora KarlssonBild på medförfattaren Magnus WigrupBild på medförfattaren Björn AnderssonBild på medförfattaren EmelieBild på medförfattaren Emilia Olsson

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.