Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Myt 11

”Svårigheter med produkten hanterar vi med utbildning, support och dokumentation!”

Myten används för att förklara varför inga användbarhetsinsatser alls behöver genomföras.

En produkt som kräver mycket utbildning och support är självfallet dyrare att underhålla i ett livscykelprespektiv. Därutöver skapas frustration om man som användare måste kämpa med produkter som är svåra att förstå sig på. Om produkten dessutom används som verktyg i arbetet orsakar den ineffektivitet. Man vet också att användare sällan läser dokumentation eller on-line hjälp1.

Lösningen är en genomtänkt interaktionsdesign. En sådan minimerar antalet handhavandeproblem i den färdiga produkten, vilket i sin tur minskar behovet av utbildning & support.

Du som arbetar för att säkra IT-produkters användbarhet kommer att träffa på dessa myter i ditt arbete. I många fall är det just dessa myter som är det huvudsakliga skälet till varför aktiviteter för att säkra produkters användbarhet inte genomförs, eller till att resultat från genomförda användbarhetsaktiviteter inte tas på allvar. Vår förhoppning är att beskrivningen av myterna ska öka dina chanser att känna igen dem, och därmed underlätta för dig att bemöta dem.

 

Noter

1 Mer än 90% ignorerar manualen och 60% ignorerar en minimal 4-sidig instruk­tion. W.Horton, Secrets of User-Seductive Documentation, 1991.
 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren Peter KråikBild på medförfattaren Gunilla HansellBild på medförfattaren Lotta UlfströmBild på medförfattaren Maria SjödinBild på medförfattaren Björn AnderssonBild på medförfattaren gustavjonssonBild på medförfattaren Emilia OlssonBild på medförfattaren suzana susecBild på medförfattaren Terrell SherriffBild på medförfattaren Julia LagerstedtBild på medförfattaren Joakim AxelssonBild på medförfattaren HelenaBild på medförfattaren Anne RostedBild på medförfattaren Nina LBild på medförfattaren LisaBild på medförfattaren EmelieBild på medförfattaren HenrikBild på medförfattaren Karin HanssonBild på medförfattaren Anders BjörkBild på medförfattaren Marcus RehnBild på medförfattaren Jorge BerdejaBild på medförfattaren Johannes KarlssonBild på medförfattaren Wilaiwan TraphromBild på medförfattaren Gabriel SvennerbergBild på medförfattaren Helene CarlsonBild på medförfattaren Peter JantzenBild på medförfattaren Angelica SvanerBild på medförfattaren EmmaBild på medförfattaren Rolf green

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.