Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Myt 11

”Svårigheter med produkten hanterar vi med utbildning, support och dokumentation!”

Myten används för att förklara varför inga användbarhetsinsatser alls behöver genomföras.

En produkt som kräver mycket utbildning och support är självfallet dyrare att underhålla i ett livscykelprespektiv. Därutöver skapas frustration om man som användare måste kämpa med produkter som är svåra att förstå sig på. Om produkten dessutom används som verktyg i arbetet orsakar den ineffektivitet. Man vet också att användare sällan läser dokumentation eller on-line hjälp1.

Lösningen är en genomtänkt interaktionsdesign. En sådan minimerar antalet handhavandeproblem i den färdiga produkten, vilket i sin tur minskar behovet av utbildning & support.

Du som arbetar för att säkra IT-produkters användbarhet kommer att träffa på dessa myter i ditt arbete. I många fall är det just dessa myter som är det huvudsakliga skälet till varför aktiviteter för att säkra produkters användbarhet inte genomförs, eller till att resultat från genomförda användbarhetsaktiviteter inte tas på allvar. Vår förhoppning är att beskrivningen av myterna ska öka dina chanser att känna igen dem, och därmed underlätta för dig att bemöta dem.

 

Noter

1 Mer än 90% ignorerar manualen och 60% ignorerar en minimal 4-sidig instruk­tion. W.Horton, Secrets of User-Seductive Documentation, 1991.
 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren Anastasia CromptonBild på medförfattaren Charla OldhamBild på medförfattaren Amy SloneBild på medförfattaren Rosemary RibushBild på medförfattaren Denny KirtleyBild på medförfattaren Yukiko CastanonBild på medförfattaren Aja MarinBild på medförfattaren Edgardo GrenierBild på medförfattaren Iris WorshamBild på medförfattaren Dorothy MastBild på medförfattaren lgjvwzvknBild på medförfattaren Christine HerrellBild på medförfattaren Fernando BundyBild på medförfattaren Kian HerediaBild på medförfattaren Catherine DominiqueBild på medförfattaren Luann FrenchamBild på medförfattaren Ada ValentinoBild på medförfattaren Moshe FollmerBild på medförfattaren Jordan LewBild på medförfattaren Linda TafoyaBild på medförfattaren Alta SummersBild på medförfattaren Lashay McEncroeBild på medförfattaren Kelli WinderBild på medförfattaren Gennie ZarateBild på medförfattaren Leroy PinnerBild på medförfattaren Agueda McCabeBild på medförfattaren Nadine KimberBild på medförfattaren Anya DoveBild på medförfattaren Emilie LinkBild på medförfattaren Antoine Rickett

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.