Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Myt 11

”Svårigheter med produkten hanterar vi med utbildning, support och dokumentation!”

Myten används för att förklara varför inga användbarhetsinsatser alls behöver genomföras.

En produkt som kräver mycket utbildning och support är självfallet dyrare att underhålla i ett livscykelprespektiv. Därutöver skapas frustration om man som användare måste kämpa med produkter som är svåra att förstå sig på. Om produkten dessutom används som verktyg i arbetet orsakar den ineffektivitet. Man vet också att användare sällan läser dokumentation eller on-line hjälp1.

Lösningen är en genomtänkt interaktionsdesign. En sådan minimerar antalet handhavandeproblem i den färdiga produkten, vilket i sin tur minskar behovet av utbildning & support.

Du som arbetar för att säkra IT-produkters användbarhet kommer att träffa på dessa myter i ditt arbete. I många fall är det just dessa myter som är det huvudsakliga skälet till varför aktiviteter för att säkra produkters användbarhet inte genomförs, eller till att resultat från genomförda användbarhetsaktiviteter inte tas på allvar. Vår förhoppning är att beskrivningen av myterna ska öka dina chanser att känna igen dem, och därmed underlätta för dig att bemöta dem.

 

Noter

1 Mer än 90% ignorerar manualen och 60% ignorerar en minimal 4-sidig instruk­tion. W.Horton, Secrets of User-Seductive Documentation, 1991.
 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren Dorris NaleBild på medförfattaren Selma OtooleBild på medförfattaren Dominick MacgheyBild på medförfattaren Latia BordersBild på medförfattaren Kory KerseyBild på medförfattaren Vallie BoserBild på medförfattaren Tiffiny CrosslandBild på medförfattaren Trinidad LucianoBild på medförfattaren Diana StoddardBild på medförfattaren Anneliese DupuisBild på medförfattaren Elvia BlaxcellBild på medförfattaren Betty PrimBild på medförfattaren Pamela FettyBild på medförfattaren Margarette JenkinBild på medförfattaren Myrtis OutlawBild på medförfattaren Elizbeth SanktBild på medförfattaren Jerri MaconochieBild på medförfattaren Shasta DarlingBild på medförfattaren Nicole GuentherBild på medförfattaren Janell McIntyreBild på medförfattaren Denice NanyaBild på medförfattaren Dacia BoboBild på medförfattaren Jaimie FranciscoBild på medförfattaren Lee ManskeBild på medförfattaren Rita DickersonBild på medförfattaren Hwa DutcherBild på medförfattaren Bennie HarrisBild på medförfattaren Mariel TriboletBild på medförfattaren Dustin FreudBild på medförfattaren Doreen Lassiter

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.