Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Myt 11

”Svårigheter med produkten hanterar vi med utbildning, support och dokumentation!”

Myten används för att förklara varför inga användbarhetsinsatser alls behöver genomföras.

En produkt som kräver mycket utbildning och support är självfallet dyrare att underhålla i ett livscykelprespektiv. Därutöver skapas frustration om man som användare måste kämpa med produkter som är svåra att förstå sig på. Om produkten dessutom används som verktyg i arbetet orsakar den ineffektivitet. Man vet också att användare sällan läser dokumentation eller on-line hjälp1.

Lösningen är en genomtänkt interaktionsdesign. En sådan minimerar antalet handhavandeproblem i den färdiga produkten, vilket i sin tur minskar behovet av utbildning & support.

Du som arbetar för att säkra IT-produkters användbarhet kommer att träffa på dessa myter i ditt arbete. I många fall är det just dessa myter som är det huvudsakliga skälet till varför aktiviteter för att säkra produkters användbarhet inte genomförs, eller till att resultat från genomförda användbarhetsaktiviteter inte tas på allvar. Vår förhoppning är att beskrivningen av myterna ska öka dina chanser att känna igen dem, och därmed underlätta för dig att bemöta dem.

 

Noter

1 Mer än 90% ignorerar manualen och 60% ignorerar en minimal 4-sidig instruk­tion. W.Horton, Secrets of User-Seductive Documentation, 1991.
 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren EmmaBild på medförfattaren Malin FabbriBild på medförfattaren Helene CarlsonBild på medförfattaren suzana susecBild på medförfattaren Gabriel SvennerbergBild på medförfattaren Monika AnderssonBild på medförfattaren LisaBild på medförfattaren Jorge BerdejaBild på medförfattaren gustavjonssonBild på medförfattaren Anne RostedBild på medförfattaren Charlotte BjörkBild på medförfattaren Maria SjödinBild på medförfattaren fredric landqvistBild på medförfattaren EmelieBild på medförfattaren Anders BjörkBild på medförfattaren BjörnBild på medförfattaren Angelica SvanerBild på medförfattaren Johan LiljegrenBild på medförfattaren Gunilla HansellBild på medförfattaren Jonas EngkvistBild på medförfattaren Lotta UlfströmBild på medförfattaren Nina LBild på medförfattaren Emilia OlssonBild på medförfattaren Wilaiwan TraphromBild på medförfattaren Maria KareliussonBild på medförfattaren Marcus RehnBild på medförfattaren Peter KråikBild på medförfattaren HenrikBild på medförfattaren Jens FredholmBild på medförfattaren Aurora Karlsson

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.