Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Myt 11

”Svårigheter med produkten hanterar vi med utbildning, support och dokumentation!”

Myten används för att förklara varför inga användbarhetsinsatser alls behöver genomföras.

En produkt som kräver mycket utbildning och support är självfallet dyrare att underhålla i ett livscykelprespektiv. Därutöver skapas frustration om man som användare måste kämpa med produkter som är svåra att förstå sig på. Om produkten dessutom används som verktyg i arbetet orsakar den ineffektivitet. Man vet också att användare sällan läser dokumentation eller on-line hjälp1.

Lösningen är en genomtänkt interaktionsdesign. En sådan minimerar antalet handhavandeproblem i den färdiga produkten, vilket i sin tur minskar behovet av utbildning & support.

Du som arbetar för att säkra IT-produkters användbarhet kommer att träffa på dessa myter i ditt arbete. I många fall är det just dessa myter som är det huvudsakliga skälet till varför aktiviteter för att säkra produkters användbarhet inte genomförs, eller till att resultat från genomförda användbarhetsaktiviteter inte tas på allvar. Vår förhoppning är att beskrivningen av myterna ska öka dina chanser att känna igen dem, och därmed underlätta för dig att bemöta dem.

 

Noter

1 Mer än 90% ignorerar manualen och 60% ignorerar en minimal 4-sidig instruk­tion. W.Horton, Secrets of User-Seductive Documentation, 1991.
 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren Ambrose LillicoBild på medförfattaren Boyd GodinezBild på medförfattaren Major KnaggsBild på medförfattaren Cora DobbsBild på medförfattaren Claire CornwallBild på medförfattaren Tessa MuirBild på medförfattaren Werner WittBild på medförfattaren Frances HargettBild på medförfattaren Stuart BrindleyBild på medförfattaren Inez KileyBild på medförfattaren Beth OliveBild på medförfattaren Frieda FunderburkBild på medförfattaren Jerald CooteBild på medförfattaren Rose MaisBild på medförfattaren Reina PownallBild på medförfattaren Susan HobbsBild på medförfattaren Jose LassiterBild på medförfattaren Cynthia ParmerBild på medförfattaren Marylyn DaughertyBild på medförfattaren Alyssa MoatsBild på medförfattaren Jay EvattBild på medförfattaren Lucie DunbarBild på medförfattaren Lacy GuyBild på medförfattaren Noe JeffersonBild på medförfattaren Osvaldo KyleBild på medförfattaren Laurinda HindwoodBild på medförfattaren Ronny SmytheBild på medförfattaren Veta FeredayBild på medförfattaren Julissa BelcherBild på medförfattaren Janessa Ebersbach

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.