Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Myt 11

”Svårigheter med produkten hanterar vi med utbildning, support och dokumentation!”

Myten används för att förklara varför inga användbarhetsinsatser alls behöver genomföras.

En produkt som kräver mycket utbildning och support är självfallet dyrare att underhålla i ett livscykelprespektiv. Därutöver skapas frustration om man som användare måste kämpa med produkter som är svåra att förstå sig på. Om produkten dessutom används som verktyg i arbetet orsakar den ineffektivitet. Man vet också att användare sällan läser dokumentation eller on-line hjälp1.

Lösningen är en genomtänkt interaktionsdesign. En sådan minimerar antalet handhavandeproblem i den färdiga produkten, vilket i sin tur minskar behovet av utbildning & support.

Du som arbetar för att säkra IT-produkters användbarhet kommer att träffa på dessa myter i ditt arbete. I många fall är det just dessa myter som är det huvudsakliga skälet till varför aktiviteter för att säkra produkters användbarhet inte genomförs, eller till att resultat från genomförda användbarhetsaktiviteter inte tas på allvar. Vår förhoppning är att beskrivningen av myterna ska öka dina chanser att känna igen dem, och därmed underlätta för dig att bemöta dem.

 

Noter

1 Mer än 90% ignorerar manualen och 60% ignorerar en minimal 4-sidig instruk­tion. W.Horton, Secrets of User-Seductive Documentation, 1991.
 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren Shannan PeekBild på medförfattaren Fae BurchBild på medförfattaren Jonelle ThibodeauBild på medförfattaren Mahalia BeckmanBild på medförfattaren Winifred Cheong Cheok HongBild på medförfattaren Efrain SchefflerBild på medförfattaren Mason MerrickBild på medförfattaren Lino HurtadoBild på medförfattaren Kimber PeeplesBild på medförfattaren Rachel DoyleBild på medförfattaren Jerrod BonBild på medförfattaren Kira EalesBild på medförfattaren Rod SchuttBild på medförfattaren Gabriele SimpsonBild på medförfattaren Tracy ClemensBild på medförfattaren Melisa BrunelleBild på medförfattaren Vera HaggertyBild på medförfattaren Etta SnoddyBild på medförfattaren Murray MathesonBild på medförfattaren Maximo LuftBild på medförfattaren Domenic ConnollyBild på medförfattaren Annett BluntBild på medförfattaren Kaylene FaberBild på medförfattaren Angelica MoowattinBild på medförfattaren Cheryle HoneycuttBild på medförfattaren Eartha ChatfieldBild på medförfattaren Cassie MullanBild på medförfattaren Carma KirkeBild på medförfattaren Mira TrumboBild på medförfattaren Marlon Wysocki

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.