Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Myt 11

”Svårigheter med produkten hanterar vi med utbildning, support och dokumentation!”

Myten används för att förklara varför inga användbarhetsinsatser alls behöver genomföras.

En produkt som kräver mycket utbildning och support är självfallet dyrare att underhålla i ett livscykelprespektiv. Därutöver skapas frustration om man som användare måste kämpa med produkter som är svåra att förstå sig på. Om produkten dessutom används som verktyg i arbetet orsakar den ineffektivitet. Man vet också att användare sällan läser dokumentation eller on-line hjälp1.

Lösningen är en genomtänkt interaktionsdesign. En sådan minimerar antalet handhavandeproblem i den färdiga produkten, vilket i sin tur minskar behovet av utbildning & support.

Du som arbetar för att säkra IT-produkters användbarhet kommer att träffa på dessa myter i ditt arbete. I många fall är det just dessa myter som är det huvudsakliga skälet till varför aktiviteter för att säkra produkters användbarhet inte genomförs, eller till att resultat från genomförda användbarhetsaktiviteter inte tas på allvar. Vår förhoppning är att beskrivningen av myterna ska öka dina chanser att känna igen dem, och därmed underlätta för dig att bemöta dem.

 

Noter

1 Mer än 90% ignorerar manualen och 60% ignorerar en minimal 4-sidig instruk­tion. W.Horton, Secrets of User-Seductive Documentation, 1991.
 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren Preston CalkinsBild på medförfattaren Halina ThibodeauBild på medförfattaren Mohammad PantojaBild på medförfattaren Leland HenkeBild på medförfattaren Glinda KirtleyBild på medförfattaren Theo PulliamBild på medförfattaren Merrill LutherBild på medförfattaren Roslyn NezBild på medförfattaren Don BrakeBild på medförfattaren Brandy MackellarBild på medförfattaren Regan TepperBild på medförfattaren Charlotte BjörkBild på medförfattaren Shantell PendletonBild på medförfattaren Hanna FeltsBild på medförfattaren Annett GulaBild på medförfattaren Mariana CundiffBild på medförfattaren Aracely BinnsBild på medförfattaren Carmela BlyBild på medförfattaren Alisha GogginsBild på medförfattaren Eloy BarnesBild på medförfattaren Michel CockettBild på medförfattaren Ashli MiltenbergerBild på medförfattaren Jeremiah PughBild på medförfattaren Julieta ThorsonBild på medförfattaren Peter JantzenBild på medförfattaren Kellie GoinBild på medförfattaren Franklin BeasleyBild på medförfattaren Clemmie PrimroseBild på medförfattaren Demetra SantosBild på medförfattaren Martha Pederson

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.