Strict Standards: Declaration of action_plugin_indexmenu::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /storage/content/37/152837/anvandbarhet.se/public_html/lib/plugins/indexmenu/action.php on line 13 Strict Standards: Declaration of action_plugin_badbehaviour::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /storage/content/37/152837/anvandbarhet.se/public_html/lib/plugins/badbehaviour/action.php on line 72 Strict Standards: Declaration of action_plugin_clearhistory::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /storage/content/37/152837/anvandbarhet.se/public_html/lib/plugins/clearhistory/action.php on line 81 Strict Standards: Declaration of action_plugin_metaheaders::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /storage/content/37/152837/anvandbarhet.se/public_html/lib/plugins/metaheaders/action.php on line 140 Strict Standards: Declaration of action_plugin_blockquote::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /storage/content/37/152837/anvandbarhet.se/public_html/lib/plugins/blockquote/action.php on line 61 Strict Standards: Declaration of action_plugin_editsections_es::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /storage/content/37/152837/anvandbarhet.se/public_html/lib/plugins/editsections/action/es.php on line 74 Strict Standards: Declaration of action_plugin_swiftmail::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /storage/content/37/152837/anvandbarhet.se/public_html/lib/plugins/swiftmail/action.php on line 126 Användbarhet i praktiken - Wikiboken
Studentlitteraturs logga inUse logga
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på Linkedin
  • Dela på Delicious
  • Dela på Linkedin
 
 

Användbarhet i praktiken

Användbarhet i praktiken handlar om hur du på ett enkelt sätt kan säkerställa att de webbplatser, system eller mobilapplikationer som du arbetar med blir enkla att använda och leder till de effekter som du vill få ut av dem.

Boken beskriver i första hand hur du bör lägga upp arbetet, och hur du kan göra för att t.ex. ta reda på vad användarna verkligen behöver, hur du bör utforma systemet, och hur du kan testa att det faktiskt funkar.

Avstampet sker i vår definition av användbarhet. Att en användbar tjänst skapar nytta både för användaren, och för den verksamhet som skapat den. Vi berättar varför detta är viktigt, och varför det fortfarande skapas massor av system som är krångliga att använda.

Wikiboken beskriver sedan hur man praktiskt kan jobba i projekt för att säkerställa att den interaktiva produkt som man tar fram faktiskt leder till de avsedda effekterna; både för användarna och för de som står bakom tjänsten.

Vi beskriver en hypotesdriven metod i tre faser, Idéfasen, Byggfasen och Förbättringsfasen:

Metoden är uppdelad i tre faser; Idéfasen, Byggfasen, och Förbättringsfasen. Mellan varje fas finns det ett vägskäl, med några kontrollpunkter, som hjälper dig att avgöra om du är redo för nästa fas.

Avslutningsvis beskrivs hur du kan utvärdera användbarhet, och hur du kan förändra din organisation för att jobba mer medvetet med denna typ av frågor.

Hjälp gärna till

Du som vill hjälpa till att hålla wikiboken uppdaterad får gärna hjälpa till.

Precis som i vilken wiki som helst så är det bara att ändra om du hittar uppgifter som inte stämmer. Bara skapa ett konto, eller logga in, och klicka sedan på symbolen som ser ut som en penna vid rubriken för det avsnitt du vill ändra. Vi som administrerar wikin kommer att hålla koll på ändringarna, och förbehåller oss dock rätten att ändra eller ta bort de tillägg som görs.

Något som både vi och säkert många andra är intresserade av är exempel. Både bra och dåliga sådana. Så lägg gärna in sådana om du hittar något ställe där de skulle passa.

Kolla på Wiki Syntax sidan för att förstå hur wikin är formaterad. Du som vill att det skall synas att det är just du som har gjort ändringarna kan också skapa en egen användare.

Tack!

Först av allt - tack till alla som vill hjälpa till att skriva på boken - utan er skulle det här vara ett tämligen tråkigt projekt. :-)

Stort tack också till Henrik Östlund, Boris Kehr och Lisa Holmberg, som alla hjälpt till med utvecklingen av wikin, samt till alla andra kollegor på inUse.

Sedan vill vi tacka Studentlitteratur, som precis som vi, är nyfikna på hur böcker och andra kunskapskällor kommer att förpackas och tillgängliggöras i framtiden. På Studentlitteratur har vi arbetat med Jens Fredholm, Suzana Susec, Mikael Blomberg och Marie Holgersson.

Precis som i den första tryckta utgåvan som kom 2002 vill vi också tacka Mikael Aldman, Robert Dufwenmark, Carina Persson, Petra Lundgren, Jost Werdenhoff, Mijo Balic, Kerstin Harringer, Osborne von Waldegg, Marie Johansson, Darja Isaksson, Annika Lindén, Kjell Persson, Anders Björk, Kerstin Blom och Helena Gällerdal.

Om författarna

Ingrid Domingues (tidigare Ottersten)

Ingrid är den ledande personen bakom Effektstyrning® - en metod för att styra IT-investeringar så att den förväntade nyttan för verksamheten och användarna uppstår.

Ingrid har arbetat med användbarhet, metodutveckling, projektstyrning och utbildning inom IT sedan 80-talet, alltid med det brinnande intresset att skapa reell nytta. Hon har också skrivit boken ”Effect Managing IT” (Ottersten & Balic).

Ingrid är också en av grundarna av företaget inUse.

Johan Berndtsson

Johan har arbetat med att ta fram användbara IT-lösningar sedan mitten av 90-talet, både i egna företag och som anställd. Johan är bland annat en av företaget inUse grundare.

Johans arbete har exempelvis omfattat flygledningssystem, ärendehanteringssystem, söksystem, kart- och ritverktyg, pekskärmsterminaler, mobilapplikationer, externa webbplatser och intranät.

Du hittar honom på inUse, inUseful, Twitter, Facebook och LinkedIn.

Avgränsningar

Den här wikiboken fokuserar endast på användbarhetsaspekterna av IT-projekt, och gör inte anspråk på att vara en heltäckande utvecklings- eller projektstyrningsmetod.

Vår definition av användbarhet är dock något vidare än gängse definitioner, varför man också skulle kunna säga att wikiboken fokuserar på hur användbarhetsinsatser kan säkerställa nyttan för beställare och användare. Därmed hoppas vi att argumenten att genomföra användbarhetsaktiviteter blir fler och tydligare!

Wikiboken handlar om interaktiva lösningar, som exempelvis en webbplats, en mobiltjänst, ett system eller en standardprodukt. Det kan vara en avgränsad webbtjänst, ett intranät, en handelssajt eller mobil tjänst. Det som är gemensamt med alla lösningar är att det finns en uppgift som användaren vill lösa och en nytta som uppstår för beställaren. Sammantaget har vi valt att kalla alla dessa olika lösningar för ”interaktiva produkter”.

Boken beskriver inte hur man skall tänka och arbeta när det gäller spel och den typ av lösningar som i första hand syftar till varumärkesbyggande.

Vad hände med den gamla boken?

Den gamla boken finns fortfarande att beställa från t.ex. Bokus och Adlibris, men det är mycket som har förändrats, och kommer att förändras, i denna wiki-utgåva.

Faktum är att vi redan ändrat så mycket på denna wiki att vi inte ens vet om det egentligen kan sägas vara samma bok. :-)

Vad händer i framtiden?

Tanken är att denna wiki, vid något tillfälle längre fram, skall kunna bli grunden för en ny utgåva av boken, eller till en ny bok.

Exakt när, och hur det skall gå till, vet vi dock inte ännu. Vi förbehåller oss således rätten att ge ut en ny bok baserat på innehållet i denna wiki.

 
 

Kommentera

Författare

Bild på författareb Johan BerndtssonBild på författareb Ingrid DominguesBild på medförfattaren Gabriel SvennerbergBild på medförfattaren Anders BjörkBild på medförfattaren Peter JantzenBild på medförfattaren Wilaiwan TraphromBild på medförfattaren Maria KareliussonBild på medförfattaren Angelica SvanerBild på medförfattaren LarssonBild på medförfattaren Anne RostedBild på medförfattaren EmmaBild på medförfattaren gustavjonssonBild på medförfattaren LisaBild på medförfattaren Magnus WigrupBild på medförfattaren Julia LagerstedtBild på medförfattaren Rolf greenBild på medförfattaren Nina LBild på medförfattaren Helene CarlsonBild på medförfattaren Björn AnderssonBild på medförfattaren peter erhardBild på medförfattaren suzana susecBild på medförfattaren Malin FabbriBild på medförfattaren Johannes KarlssonBild på medförfattaren Jens FredholmBild på medförfattaren Aurora KarlssonBild på medförfattaren Marcus RehnBild på medförfattaren Gunilla HansellBild på medförfattaren HelenaBild på medförfattaren Maria SjödinBild på medförfattaren EmelieBild på medförfattaren Karin Hansson

Senaste ändringar

Facebook

Twitter (@anvandbarhet)

 
Creative Commons-licens

Användbarhet i praktiken - wiki by Ingrid Dominques/Johan Berndtsson is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported License. Based on a work at anvandbarhet.se.